“Kliima soojenemine on Soomaale toonud kuuenda aastaaja”

Eile 27.03 oli Soomaa selle kevadise üleujutuse kõrgeim veetase. Halliste jõe mõõtepost näitas 3,17 meetrit. ”Suurveeks” loetakse, kui vesi tõuseb üle 1,5 meetri.

Täna oli Tõramaa luhal vesi juba paar senti madalam, sama seis mis pühapäeval. Seega vesi hakkab Soomaal vaikselt langema.

Kindlasti saab veel see nädalavahetus üleujutatud luhtadel ja metsades kanuuga sõita. Ilm tõotab samuti tulla päikeseline.

Kuigi looduses pole miski lõplik ja kindel, võib ennustada, et paari nädala pärast on üleujutus metsast taandunud tavapärasest laiemateks jõgedeks.

Õhtulehel õnnestus Soomaad külastada suurvee tipphetkel ja kohalikult paadimehelt kommentaari küsida:

Loodusmatku korraldav Indrek Vainu nendib, et viimasel kümnekonnal aastal on Pärnu- ja Viljandimaa piiril asuval Soomaal tekkinud ühe suure kevad-talvise üleujutuse asemele varasemast rohkem väiksemaid. Ta leiab, et üks selle põhjusi võib olla suurem energiahulk looduses ehk rahvakeeli kliima soojenemine.

„Vesi tõusis nii kiiresti, et kui laupäeval sai turistide välikäimlasse kuiva jalaga, siis pühapäeval tuli härrasmeestel daamid sinna seljas tassida. Ka vaatetorni pääsemiseks tuli kanuu appi võtta,“ tõdeb Vainu.

Loe pikemalt Õhtulehest – INDREK VAINU: kliima soojenemine on Soomaale toonud kuuenda aastaaja
Arvo Uustalu, 28. märts 2023, fotod: Maria Kilk